W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) będzie wydawana żywność dla klientów GOPS w Prażmowie w dniach:
- 24.11.2016 r. (czwartek)
- 25.11.2016 r. (piątek)
w lokalu przy budynku Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Prażmowie ul. Czołchańskiego 17, w godzinach od 10.00 do 13.00 oraz: - 28.11.2016r. (poniedziałek) w godzinach od 13.00 do 16.00
PO PŻ jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym i realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie. PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności: włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej), wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Przydział żywności na miesiąc listopad 2016r na jedną osobę w rodzinie.
|
opakowanie jednostkowe (kg/l) |
liczba produktów w paczce |
SUMA |
MAKARON JAJECZNY |
0,5 |
2 |
1 |
RYŻ BIAŁY |
1 |
2 |
2 |
HERBATNIKI |
0,2 |
3 |
0,6 |
MLEKO UHT |
1 |
1 |
1 |
GROSZEK Z MARCHEWKĄ |
0,4 |
1 |
0,4 |
FASOLA BIAŁA |
0,4 |
2 |
0,8 |
GULASZ WIEPRZOWY |
0,85 |
1 |
0,85 |
FILET Z MAKRELI |
0,17 |
1 |
0,17 |
SZYNKA DROBIOWA |
0,3 |
1 |
0,3 |
CUKIER BIAŁY |
1 |
1 |
1 |
OLEJ RZEPAKOWY |
1 |
1 |
1 |
|
|
16 |
9,12 |
Przydział żywności na miesiąc listopad 2016r na jedną osobę w rodzinie.
|
opakowanie jednostkowe (kg/l) |
liczba produktów w paczce |
SUMA |
MAKARON JAJECZNY |
0,5 |
2 |
1 |
RYŻ BIAŁY |
1 |
2 |
2 |
HERBATNIKI |
0,2 |
3 |
0,6 |
MLEKO UHT |
1 |
1 |
1 |
GROSZEK Z MARCHEWKĄ |
0,4 |
1 |
0,4 |
FASOLA BIAŁA |
0,4 |
2 |
0,8 |
GULASZ WIEPRZOWY |
0,85 |
1 |
0,85 |
FILET Z MAKRELI |
0,17 |
1 |
0,17 |
SZYNKA DROBIOWA |
0,3 |
1 |
0,3 |
CUKIER BIAŁY |
1 |
1 |
1 |
OLEJ RZEPAKOWY |
1 |
1 |
1 |
|
|
16 |
9,12 |